انواع بسیار متنوعی از سس سویا در چین وجود دارد و سبک ها و انواع آن از منطقه ای به منطقه دیگر متفاوت است، بر خلاف سس سویا ژاپنی، قراردادهای نامگذاری سس سویا چینی به طور دقیق تعریف نشده اند و به دلیل وجود چندین گویش چینی با تلفظ های مختلف برای انواع سس های سویا، پیچیده تر می شوند.
برای مثال، تلفظ سس سویای سبک در کانتونی را میتوان با سانگ چاو تقریب زد، در حالی که رومیسازی ماندارین، شنگ چو است، با این حال، سس سویا اغلب با اصطلاح عمومی جیانگ شما نامیده می شود.
در ایالات متحده، سس های سویا چینی معمولاً به عنوان سس های سویا روشن یا تیره تصور می شوند، که مستقیماً از این واقعیت ناشی می شود که اکثر اولین مهاجران چینی به ایالات متحده از استان جنوبی چین گوانگدونگ (کانتون سابق) مهاجرت کردند.
در غذاهای کانتونی، سس سویای سبک از اولین فشار دادن دانه های تخمیر شده سویا تهیه می شود و به طور کلی گران تر از سس سویا تیره است.
سس سویا سبک نیز به عنوان سس سویا “تازه” شناخته می شود، اگرچه گاهی اوقات می توانید آن را با برچسب “لوبیا خالص” یا “رقیق” بیابید.
سس سویای سبک تا حد زیادی رایج ترین سس پخت و پز در غذاهای کانتونی است، همانطور که تیم چین، همکار ما میگوید، “من از سس سویا سبک به وفور و اغلب استفاده میکنم.
من از آن در سرخکردهها و مارینادهای سبک، برای چاشنی سسها و سوپها استفاده میکنم، من آن را به عنوان یک چاشنی اصلی مانند نمک، فلفل یا شکر میدانم.
همانطور که تیم چین، همکار ما میگوید، “من از سس سویا سبک به وفور و اغلب استفاده میکنم، من از آن در سرخکردهها و مارینادهای سبک، برای چاشنی سسها و سوپها استفاده میکنم.
سس سویای سبک نیز میتواند دوبار تخمیر شود، با استفاده از سس سویا سبک بهعنوان جزء آب نمک برای دسته بعدی سس سویا، که طعم سویا را بدون تغییر در شوری افزایش میدهد.
سس سویا تیره رنگ تیره تر و نمک کمتری نسبت به همتای روشن تر خود دارد، با این حال، بر خلاف سس سویا تیره ژاپنی، سس سویا تیره چینی بافت کمی چسبناک دارد و به دلیل افزودن شکر یا ملاس معمولاً شیرین تر است.
سس سویا تیره فقط برای پخت و پز استفاده می شود، اغلب در آخرین مراحل به فصل اضافه می شود و به سس ها رنگ می دهد، و واقعاً جایگزین خوبی برای آن وجود ندارد.
همانطور که چین می گوید، “اگر من مرغ سس سویا یا شکم گوشت خوک سرخ شده قرمز را درست کنم، به سس سویا تیره دست خواهم یافت – هم برای رنگ عمیق تر و هم برای بافت غنی تر که به سس می دهد.